mandag 4. august 2008

Opp alle fattige i verda!


Dette er eit av slagorda som pynter vegstrekker mellom ulike byar i Nicaragua. Godorda vert akkopagnert av Daniel Ortege sitt smilande ansikt og ei slagkraftige hand. Når vi susar frå Leon til Managua vert vi møtt med desse plakatane som borer seg inn i minna våre og får oss til å tenke at Daniel må vere ein kjekke kar. Men når vi er framme i Managua og har talt til 35 plakatar med same ansikt og same bodskap, forstår vi at populismens lunefulle ansikt har blunka til oss gjentekne gonger på vegen.

I tillegg går det rykte om at det er Rosario Murillo (presidentens fru) som står bak produksjonen av plakatane, og at midlane til trykking er henta frå den slunkne statskassa. Ein ting er at ein køyrer opp valpropaganda i framkant av eit val, og undervegs i ein valkampanje , men gjennom heile presidentperioden? Noko er rivruskande gale, og det er lett å tenke at pengane som vert brukt på desse rosaraude plakatane gjerne burde vore kanalisert på heilt anna vis - som for eksempel nettopp løfte all fattige opp og ut av fattigdom.

For dei som les spansk tek denne artikkelen frå El Nuevo Diario opp noko av det same tema :
http://www.elnuevodiario.com.ni/opinion/20342

22 kommentarer:

Anonym sa...

Det må då finnast betre ting å bruke pengane på?
A

Silje Førland Erdal sa...

Ojalà!

Johannes Wilm sa...

nja, njo... hvis du skal proeve aa faa folk til aa klare det umulige aa faa en tro paa at det virkelig er mulig at forandre ting, saa maa du inkludere slike virkemidler. Hitler stjal det fra kommunistene. Men ogsaa sosialdemokratene i flere europeiske land har reklamert for hvor bra de er med kjempe-store plakater.

Silje Førland Erdal sa...

Bueno....Ortega har allereie blitt samanlikna med Mugabe og Nord-Korea, så la oss spare stakkaren for Hitler. Men det er ikkje poenget. Hovudproblemet er at dette er eit fattig land og midlane til dei idiotiske rosa plakatane blir henta direkte frå statskassen. That is a huge waste my friend.

Anonym sa...

jag håller med. Exakt som Johannes säger. Både ortega, Hitler och kommunisterna har använt sig av samma metod. Väldigt fredliga, toleranta och demokratiska regimer. Say no more...

Johannes Wilm sa...

Ehm folkens, dette var ikke ment som kritikk av Ortega. Bare et lite historisk poeng i at det først var venstresida som tok propaganda i bruk, og ikke fascistene. Og jeg ser ikke noe feil i det heller. Det er grunnleggende bare en stemningsoppbyggelse. Å gå rundt dødtrist og bare å snakke m prosenter og lov-paragraffer gir nok neppe den ønskete effekten av å få befolkningen engasjert.
Og hvis ikke folkene er engasjert, ja så forsvinner hjelpeprogrammene bort i korrupsjon -- sånn som kuene under Arnoldo Aleman.
Klart det an bli for mye også, men det er i Nicaragua kanskje 10% billboards totalt av det som er vanlig i USA i et tilsvarende område.
Og som vi også vet, så er det reist tvil om hvor dyre de plakatene egentlig er. Jeg så noe med a høyresida hadde satt opp et et-sifret millionbeløp for 2007 -- som jo da tilsvarer rundt 1-2 dollar per innbygger.

Anonym sa...

Ännu en gång håller jag med dig johannes. Propaganda har alltid funnits och använts både av högern och vänstern. Men det problem jag ser är när propagandan endast kommer från ett håll (även om det går att se en reklamskyllt för PLC i Managua, La UCA). När budget, kontakter och resurser gynnar en sida mer än andra i länder i fattigdom eller kris så är det lätt att styra folket. Detta är vad man kan se i länder som Nordkorea, Venezuela och syrien samt nu även i Nicaragua. Sen kommer censuren och sen diktadur eller enpartisystem..

Johannes Wilm sa...

Joakim: Høyresida er ikke noen kraft til forandring/forbedring av forholdene, men en kombinasjon av frustvelgere som har hatt et problem med FSLN og så masse penger fra USA. I tiellegg, som vi vet, er de korrupt som bare det. Det er ikke rart det ikke er noe å bygge noe særlig entusiasme opp om.
Og jo, masse av de telefonmastene i Leon var i hvert fall i PLC farger for bare litt siden.

Jge ville mene at borgerligt demokrati fungerer fra et bestemt velstandsnivå av, og bygger da på utnyttelsen av fattigfolk andre steder i verden, mens du i tilfelle av krie-tilstander har valg mellom en eller annen underform av fascisme eller ultra-korupt pseudo-demokrati støttet av USA eller en av de europeiske imperialistaktene som Norge og Sverige eller sosialisme-forsøk.

Johannes Wilm sa...

Dessuten må vi ikek glemme at høyresida har de eneste to dagsaviser i landet. I og med at informasjonsverdien er svert begrenset, må man vel så også regne med hvor mye penger man ville spart hvis man bare sluttet å printe de avisene og stedet brukte pengene som går til avisproduksjon til å bekjempe sulten…
Nei, Norge og Sverige er nok nermere et menigsdiktatur enn akkurat Nicaragua.

Silje Førland Erdal sa...

Så du vil ha fleire rosa plakatar og færre aviser?

Anonym sa...

Här kommer några exempel på den demokrati som mr Ortega och dagens FSLN främjar. Nr. 1 i varje rondell varje dag i Managua ser du 30 människor stå med FSLN och Nicaragua flaggor och viftar. Dessa har av regeringen fått tillstånd att VARJE dag året om stå i rondellerna för att inget annat parti ska kunna få tillstånd till att demostrera elelr göra reklam på dessa platser. Nr.2. i torsdags den 2:a oktober hade El movimiento juvenil NO en fredlig demostration utanför FSLN styrda Canal 4s kontor i Managua. De hade banderoller och skrek bl.a. No a la dictadura y no al pacto samt kallade riksdagsledamoten Evert Caramo för un vice pandillero. Caramos reaktion var att komma till platsen och slå ner en av studenterna samt uppmana las turbas att slåss. Och hur kommenterade sedan riksdagsledamoten detta: "Si alguien llega a tu casa y te ofende y quiere entrar a tu casa, tienes que defenderte. Han lade sedan till: " A mi no me onfenden, ofenden a los jovenes pobres, porque estos no son jovenes pobrecitos, se mirran que andan en carritos y son cheles" ! Är detta den demokrati du främjer Johannes? Om du vill kan jag upprepa de vanligaste kriterierna för demokrati? Jag kan lova att rätten till att utrycka sig fritt är ett av dem. För två veckor sedan var FSLNs representant för att bli borgmästare i tidningen. Ett foto taget när han anföll polisen med en träpåk. För skojs skull kan vi räkna ihop vilka straff dessa två politiker hade fått i en fungerande demokrati. Våld mot tjänsteman(3 mån fängelse)+(användande av otillåtet vapen 1 mån)+ (uppviglande mot allmänheten 1 mån)=5 mån fängelse och så skulle han förlora sitt jobb på två sekunder. I FSLN styrda NICA= inget straff alls, jobbet kvar. Camaro igår: Våld mot civilperson(2 veckor)+uppviglande mot allmänheten (1 mån)+demostrerande utan tillstånd(några dagar) och att han skulle förlorat sitt jobb direkt. I Nica=inget straff alls, jobbet kvar. ÄR DETTA DEN TYP AV DEMOKRATI DU STÖDER? jag kan ge fler exempel. Du kan säkert komma med hundratals exempel på hur högern och liberalerna i världen och i Nica förtrycker och försämrar, men det förändrar inte saken att Nicaragua är en semi-diktadur och en ej fungerande demokrati som går mot det sämre! Jag trodde att Nicaragua var la casa de los Nicas (inklusive los jovenes con carros que son cheles) och inte la casa de FSLN och Ortega! Nej till våld, Nej till diktadur!

Anonym sa...

Rättelse: han heter Evert Carcamo..

Johannes Wilm sa...

Nja, det er er mer selvtekt i Nicaragua, det er sant. Dette gjelder mer de fattige, enn de rike. FSLN er nå engang den største, og eneste ideologiske aktøren blant disse. Men ikke alle episoder involverer FSLN. Tenk på at innbyggerne tok fra hverandre plitistasjonen i La Paz Centro for et par uker siden, da en gutt hadde blitt skutt av politiet. det avr vel ike noe FSLn voer det. Og så skjedde noe liknende i en annen by rett etter, som jeg ikke husker navnet på nå. I utkanten av Leon kan du på kveldstid av og til se en gruppe unge menn jage etter en anenn ungen mann som de så slår, fordi de anklager ham for tyveri.
Det er sant, med et høyrere utdanningsnivå og mindre fattigdom pleier man ikke å se slikt.

Jeg har aldri hevdet at Nicaragua er et fungerende borgerligt demokrati, men mener derimot at det ikke er mulig å ha slike demokratier i den tredje verden. Du kan ikke ha avstemninger om hvem som skal sulte ihjell.

Men derimot i Europa der foregår det slik: CIA kidnapper en person på åpen gate og regjeringen i det vedkommende land er da helt med på å la CIA fly vedkommende til et land der de kan utføre tortur på vedkommende. Så, kjære Joakim, du sitter i et glasshus og burde kanskje først rydde opp i Sverige før du begynner å lange ut etter resten av verden.

Anonym sa...

Det är så typiskt att bara försvara en sida och fördömma en annan. Varför ska man försvara FSLNs agerande med att Sverige inte är en fungerande demokrati? Varför skall jag inte kunna kritisera Nicaragua bara för att Sverige på många håll inte fungerar. Vad får dig att tro att jag stöder allt som sker i Sverige till 100 %? Jag gör det jag kan genom att kritisera och rösta, men inom det sammhällskontrakt och de demokratiska valda lagarna vi har inom Sverige.

Det jag undrar är hur man kan försvara att ryska soldater våldtar och plundrar Georgiska byar med kommentaren att amerikanska soldater också gör det. Ifall du vill ha fred, fördöm de onda gärningar som görs av båda sidorna och sluta försvara våld och korruption var det än sker i världen!

Johannes Wilm sa...

Angående Georgia: Norske medier ga (først) et bilde du beskriver, rett i takt med US state department. Senere ble noen av de groveste beskyldningene i beste 1984-stil fjernet fra avisenes arkiver. Tyske medier ga samtidig et helt annet bilde: russerne tok bort de våpen NATO hadde gitt Georgia, men alt jeg stille og rolig for seg. Norske medier klarte å skrive om veldtekter og så forbinne det med en stor røyksky over en by. Som vi alle vet kan friksjonen ved samleier føre til røykdannelse.

Det er noe sludder å forsvare seksuelle overgrep, men jeg skal først gjerne ha konkret info at det faktisk skjer. For kritikk basert på medier som ikke har noen problemer med å forandre sine egene arkiver hjelper vel mest av alt det CIA/USA vil: Georgia inn i NATO. Hvis jeg var russer, ville jeg derimot nok fokusere på de feilene Russland faktisk gjorde.

Prøv noe sted i verden, utenom Nicaragua, å ha landets største avis kalle landets valgte president for "diktator". Ja, det ville nok neppe gå bra. Så vi snakker her altså om landet med verdens største frihet til å kritisere regjeringen. Og akkuratt der skal du snakke om at det er ved å oppstå diktatur. Ja, da må det i hvert fall en forklaring til hvorfor du akkuratt velger å kritisere det landet.
Man regner jo med at når du sier "diktatur", så mener du der er andre land i verden som ikke er diktatur. Hvis ikke det er slik, så burde du kanskje kritisere begrepet "demokrati" fremfor å hive løs på nettopp dette fattige landet.

Anonym sa...

Ehhh.. va? Tyvärr så läser jag inte den norske avisen och har ingen aning om vad de skriver om Ryssland. Jag förstår väl också att media är styrt, tidningar finns för att säljas, men påstår du att du allvarligt tror att den ryska armen inte våldtar eller plundrar? Du vill ha bilder på en rysk soldat som våldtar en georgisk kvinna för att kunna tro på att det faktiskt kan ha skett?
Ditt hat mot USA och dina konspirationsteorier gör dig blind och mig trött trött trött...

CIA ligger bakom all media i västvärlden? När du kommer med sådana argument så känns det lika bra att vi lägger ner den här diskussionen. Vad mer? ZOG och judarna kanske styr alltsammans?

Om du vill ha en förklaring om varför jag kritiserar Nicaragua så är det för att jag är i landet och för att detta var det artikeln vi kommentar på handlade om. Vill du ha lite kritik om sultanen i Brunei eller diktaturen i Burma så skriv om det i din blogg.

Johannes Wilm sa...

Jeg påstar at jeg til det tidspunkt var i Nicaragua og derfor ikke tilstede i Georgia da det skjedde. Vidre påstår jeg at jeg leste norske, danske, tyske og US amerikanske aviser samt fikk oversent noen artikler fra asiatiske aviser.

Uten å vite hvilken av disse artiklene er sanne, vil jeg påstå at de ikek alle sammen kan være sanne samtidig, simpelthen fordi de er inkonsistente.

Dessuten var det bare i norske avsier jeg bemerket at påstandene i enkelte artikler ble moderert -- da spesielt påstanden om voldtakelser. Us amerikanske aviser derimot utelot fullstendig at det var Georgia som startet. Tyske Der Spiegel snudde midtveis -- fra et pro-Georgisk til et pro-russisk perspektiv -- men tuklet ikke med artiklene de hadde skrevet før. De hevdet da at de hadde blitt matet med georgisk propaganda inntil da.

Gitt disse fakter, virker de norske og US ameirkanske aviser minst seriøse og jeg vurderer sannsynligheten for at disse er manipulert høyere enn omvent.

Svenske aviser har jeg ikke lest, men ut fra de nettavisene jeg kjenner pleier de å vær dummere enn norske.

Jeg har aldri snakket om jødene, men at CIA har et to-siffret milliontall døde på kontoen siden 1945 er vel ubestridt. Ikke skjønner jeg sammenhengen hva dette skal ha med jøder å gjøre.

Fint at du kritiserer Nicaragua, men jeg synes fortsatt ikke du har begrunnet dine påstander om diktatur.

Nedenstående epost skrev jeg til en del norske aktivister mens det pågikk:

Hvis man gjør seg tanker om det i Norge, så burde man kanskje også gjøre seg tanker om hva Norge's interesser er (altså da "Norge" regnet som en blanding av stor-kapital og så del av byråkratiet/politikken som forvalter mye av ressursene her i landet). På medie-nivå kunne man f.eks. engang igår på en og samme tid få følgende fremstilling:

Norge (Aftenposten/Dagbladet): I Gori er det folk som nok er Ossetere på gang med en voldtekstur og russerne trakk seg ikke tilbake som de sa (kombinert med bilde av militærbase med røyksky ved Gori, bilde ble endret senerehen og ordet "voldtekt" ble visstnok også fjernet) http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2591296.ece http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/08/13/543476.html

Danmark (Politiken): Georgia melder at Russland faktisk ikke er på vei mot Tiblisi, fordi de "snudde" og dro i stedet mot nord http://politiken.dk/udland/article551926.ece

Tyskland (Der Spiegel): Russland driver og avvæpner mange av de militære baser, noen ZDF-reportere så tanks ta motorveien mot Tiblisi, men de brukte den motorveien kun for å komme seg til Sør-Ossetia. http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,571890,00.html

Realiteten slik den blir beskrevet i US amerikanske medier ligger så langt utafor alt vi får servert i Europa at man må gå ut fra at enten den ene eller den andre bare er direkte løgn.

Bare av dette får men tre nesten helt ulike bilder av hva som skjer. Bildet de norske aviser brukte som del av voldteksturen ossetere var på (skjønner ikke helt hvordan det kommer røyk ut av voldtekt) burde vel egentlig ha passet sammen med artiklene i de tyske aviser. Og mens de tyske aviser ga inntrykk av at Russland tok motorveien or å komme seg fortest mulig til Sør-Ossetia, fremsto det i danske som om Russland først hadde tenkt å angripe Tiblisi og deretter ombestemt seg. Norske aviser generelt synes å ha mindre problemer med å endre artikler i etterkant, og ellers stole helt og fullstendig på den georgiske regjering.

Situasjonen nå i norske medier er at Russland begår diverse ubeskrevne krigsforbrytelser, i tyske at det i Gori er forhandlinger på gang, at det er en røyksky over byen men at situasjonen generelt virker "rolig" (Der Spiegel), mens Politiken melder om at Rusland sier "glem alt om et helt Georgien".


Bildet Der Spiegel og FAZ har gitt den siste uken og da også en verden til forskjellig fra fremstillingen i Junge Welt. Junge Welt pleidde å være avisa til Freie Deutsche Jugend i DDR, men er nå en avis som kan sammenliknes med Klassekampen, utenom at det vel på tysk venstreside eksisterer mer en ide om at den politiske motstanderen (storkapitalen som den vesttyske politiske eliten) ikke bare har en annen mening, men at de er del av en elite som går direkte tilbake til NAZI-tyskland og ikke vil nøle med å innføre fascismen igjen dersom de anser det for nødvendig. Der Spiegel derimot er som de fleste store aviser i Tyskland, et produkt av den amerikanske besettelsen.

Men la oss holde oss til mainstream-media. Selfølig, alt dette kan skylles misforståelser. Norske journalister er kanskje bare naive og det mer enn alle andre. Kanskje nettavisene ikke leser hverandres artikler. Kanskje norske journalister bare ikke kan russisk og derfor kun og utelukkende hører på Georgia (Estonia har visstnok gitt Georgia tilgang til en engelsk-språklig internettportal, som jeg har lest mye om, men fortsatt ikke sett). Men også Gahr-Støre synes å leve i fantasiverdenen til norske medier, og ikke i stand til å lese danske Politiken. Da kan man jo spørre seg: kan det virkelig gå an? Tyske medier synes å ha snudd for et par dager siden (utenom Junge Welt altså, som hele tida hadde samme Georgia-kritiske linje) og snakker nå om at NATO-medlemskap er langt utafor rekkevidde for Georgia nå, norske medier lot den russiske ambassadøren komme til ca et døgn etterpå, men har ellers kjørt videre som før.

Som jeg tidligere skrev, så er det viktigste nå, hvordan man forhindrer noe liknende for fremtida. Men hvis vi skal se på ulike lands "nasjonale interesser", så burde vi vel også se på de til Norge. Hva er f.eks. forbindelsen mellom fremstillingen av konflikten i norske medier, norske politikeres stillingtaken til denne og den norske energi-industriens materielle forbindelser/interesser til Georgia? Hvorfor synes Norge er være helt med på ensidig å fordømme Russland og ikke (meg bekjent) har gitt noen signaler om at Georgia i hvert fall ikke kan bli med i NATO? Ønsker Norge Georgia med i NATO? Vil det da neste gang være norske tropper som kjemper om Gori med russiske? Er norske interesser i Georgia sterke nok til at man er villig til å risikere Atom-krig med Russland?

Anonym sa...

Sant. All media är styrd och vinklad. Svensk media är verkligen subjektiv och jag irriterar mig dagligen på artiklar och utvald fakta. Men att komma med konspirationsteorier och att påstå att CIA skulle ligga bakom detta menar jag vara lika trovärdigt som konspirationsteorierna om att judarna styr världen. Jag ifrågasätter inte din kunskap och inte heller den konstruktiva kritik du ger CIA, USA och NATO, men alla dessa konspirationsteorier...suck..

Johannes Wilm sa...

Kjære Joakim, der er en stor forskjell. CIA er en sentralistisk organisasjon som finnes. Dete r det vel neppe noen som bestrider. "Jødene" styres meg bekjent ikke sentralistisk.
Videre er antallet døde CIA står for også godt dokumenteret. Boka "Killing Hope" ( http://www.killinghope.org/bblum6/index.html ), anbefalt bl.a. av Osama Bin Ladin og Noam Chomsky, dokumenterer dette gjennomgående.
Det er overhodet ikke noe konspirasjonsteori over det, sorry.

Du kan også gå til den amerikanske ambassade i Managua og få utlevert søknadsformularene til støtte for "demokratifremmende prosjekter" -- alt dokumentert og ikke noe konspirasjonsteori.

Igjen, jødene har ikke gjort noe slikt, simpelthen fordi de ikke opptrer som en lukket enhet om utfører koordinerte handlinger. Staten Israel står for en del gruefulle ting, men staten israel og "jødene" er jo to ulike par sko. Hvis du vil ha en gjennomgående argumentasjon fra min side, kan du slå opp ca 2003/04 i Klassekampen Forum der jeg nettopp argumenterer dette poeng mot Hans Olav Brendberg: http://www.itk.ntnu.no/ansatte/Andresen_Trond/kk-f/

Det er for øvrig ikke noe "subjektiv" i om man folk blir voldtatt eller ikke. Enten har man belegg for det, eller også så har man ikke det. I og med at Dagbladet og andre forst påsto det og senere fjernet denne påstanden igjen, er det i hvert fall noe i den avisen som ikke er som det skal være.

Så, og med mindre du begynner å finen argumenter fremfor å anklage meg for det ene eller andre, ser jeg denne diskusjonen som avsluttet.

Anonym sa...

Orkar inte mer. suck. Det med Judarna var ett exempel pa en konspirationsteori inte nan kommentar eller nagot jag havdar. Forstar inte varfor du overhuvudtaget har kommenterat detta i tva av din inlagg (pa gransen till uppsatser).

Helt otroligt att du maste ha en bild framfor dig pa en soldat som valdtar en kvinna for att kunna acceptera att nat sant faktiskt kunnat ske med nan av de 15.000 reguljara soldaterna samt ett tusental irregulara soldater. Och det dar med att bara havda att det ar pa grund av det som Norska tidningar skriver ar inte hela sanningen. Det du sa nar vi var pa shark pit, ar att det var ok med att de valdtog, for att amerikanska trupper ocksa gor det. Detta kommer bade jag och Rakel ihag, och vi reagerade starkt pa detta direkt nar du sa det. Sen forstar inte varfor du forsvarar ryssarna till varje pris. CIA har dodat miljoner. JAG TROR DIG (vilket jag skrev i forra inlagget ocksa!!!)!!!, men enligt dig sa har ju cia ett finger med i spelet i allt overallt.

Sen tycker jag ocksa att det ar otroligt att du hanvisar till kallor som t.ex: anbefalt av Bin Ladin, eller: Hitler brukte det innan, nar du rekomenderar en bok eller forsvarar Ortegas propaganda. Detta ar inga personer som gor dina argument mer samkfulla och kraftfulla precis..

Nar du laser mina kommentarer sa vekar du ofta uppfatta vad du vill att jag har skrivit och inte vad jag har skrivit. Dina svar handlar manga ganger om nagot helt annat eller halvt ovasentligt. Jag haller med om att diskussionen ar avslutad.

Om du vill vara radikal sa kan vi tillsammans kasta oss framfor Daniel Ortegas samt George Bushs bilar (vilket jag vill havda ar bra mycket mer bekraftat an att slosa bort tid pa en gammal maktlos kung i norge) och sen bjuder jag pa en öl pa La Olla Quemada...

adios

Johannes Wilm sa...

Joakim, jeg hverken sa eller mente det. Jeg beklager dersom det skal ha vært noe uklart i formuleringene mine.
Jeg sa kanskje at dere måtte tenke på hvem dere som vestlige borgere kritiserer og hva konsekvensen av det er.
Og hvis jeg ska komme med en grov påstand, så kan det f.eks. være a jeg ikke ser voldtekter (dersom de er ekte) som noen grunn til å gå i (atom)krig mot Russland. Kreve oppstramninger innenfor Russlands militær-struktur, ja, støtte russiske og georgiske kvinnebevegelser (uten derved kun å vaske penger for CIA eller en av de andre), ja. Men nei til krig.
Jeg henger meg opp voldtektene, fordi du nevnte dem som en ting som det var helt sikkert som fantes, men som jeg ikke umiddelbart ville tro.
Det er klart det er to ulike par sko om man forsvare at Russland sente soldater inn for å voldta eller om Russland sente soldater inn for samle inn de våpen som fantes der.
Kommentarer om at jeg skriver for langt er vel heller ingen argumenter her i debatten.
George Bush står for noe som en million døde. Han er ikke på noen måte å bli sammenliknet med Ortega og noe mulig nepotisme innenfor FSLN-partiet. Heller ikke deltar Nicaragua i noen angrepskrig, som vel er kardinalforbrytelsen, og som alle de europeiske landene er skyldig i, i enten Kosovo, Afghanistan eller Irak. Hvis vi skulle bruke reglene fra Nürnberg-domstolen på dagens ledere, ville samtlige US presidenter siden WWII og de fleste europeiske statssjeffer måtte bli henrettet. Dette gjelder også Bondevik for Kosovo-krigen og Stoltenberg for Afghanistan.

(PS: Jeg går ikke inn for drap av noen av dem.)

Din kritikk av Ortega virker som om den er ute av alle proporsjoner, og argumentene faller bort et etter et og til slutt blir det bare å sukke og hevde at jeg sa et eller annet merkelig om et helt annet tema for et par måneder siden og at jeg snakker for mye.

Men jeg er gjerne med på en øl en dag. Men kanskej det ikek skal handle om politikk. Og la meg nå først bli ferdig med Mexico her…

Anonym sa...

Sounds good. Du får berätta om dina mexikanska äventyr istället. Njut av Tacos, sol och corona så länge! ha det!