tirsdag 8. april 2008

Nicaragua, jomfrua, abort og kontroll over kvinnekroppen


Foto: Lene Rødsand
I over hundre år hadde kvinner i Nicaragua rett på såkalla terapeutisk abort; det vil sei rett til å fjerne fosteret dersom kvinna vart utsatt for valdtekt, dersom ho var svært ung eller om det skulle vere fare for mors liv. I 2006 vart denne abortlova kasta i bosset og brent opp av ein gjeng politikarar som valte å konsulterer konservative biskopar i den katolske kyrkja heller enn folk med medisinsk ekspertise. Lova vart vedteken i regjeringa som sat før Daniel Ortega, men Daniel sjølv synst lova var fin og ratifiserte den då han kom til makta. No er abort ulovleg i Nicaragua. Punktum.

Dette har skapt frustrasjonar i store delar av det nicaraguanske folket, men blod og tårer har så langt ikkje fått politikarar til å skifte meining. Samstundes er folket splitta i den forstand at mange meiner at den nye lova er god, og at berre Gud har rett til å avgjere om eit liv skal leve i mors liv eller ei, eller for den saks skuld om ei mor skal overleve eit svangerskap.

Eg greier ikkje å la vere å tenke på at dette har noko med jomfrua å gjere, mora til Jesus.
Nicaragua sin forkjærleik for Jomfru Maria - la purisima, den ubesudla og reine, går langt tilbake i tid og er framleis sterk blant mange, spesielt kvinner. Kanskje er jomfrua viktigare her enn i noko anna land, og dyrkinga av ho er djup, spirituell og emosjonell. Ein av grunnane til dette kan også vere det mysteriet og dei legendene som omringar førestillingane om Jomfru Maria her i Nicaragua.

Mange tenkjer seg at Maria står som det absolutte symbol og ideal på det å vere mor, og også som symbol på heile og reine kvinner. I yttarste forstand er dette knytt til kvinner sin seksualmoralske karakter, og idealet om å vere jomfru inntil ekteskapet vert inngått. Feiring av kvinnekroppen sitt heile og det at den er ikkje-penetrert før ekteskapet, kjem til uttrykk nettopp gjennom dyrking av ulike mariahelgenar. Familiar reagerer ulikt på graviditet utanfor ekteskap, men i nokre ekstreme tilfeller der barnefaren ikkje ynskjer å gifte seg med jenta, reagerer henna familie med å sende henne vekk under graviditeten for så å invitere henne heim igjen når barnet er født. Fødselen blir sett på som ein reinsingsprosess og morskap blir jenta si velsigning og forlating. Mens ein før var hore og hadde ein "broten" kropp, er ein no blitt mor, klok og absolutt rein. Slik er krafta i morsrolla for enkelte svært viktig og representerer trøst, tilflukt og omsorg. Det reine er ei ære og ein moralsk kapital som kvinnene oppnår gjennom det å bli mor.

Mange moderne nicaraguanske kvinne ville sjølvsagt le seg i hjel av denne gammalmodige måten å forstå kvinner på, men innanfor kyrkja som framleis har mykje makt, og i miljø der fatalisme (trua på at Gud styrer lagnaden) står sterk, er dette ikkje så langt i frå realiteten.

Det er kanskje søkt å knyte den nye abortlova opp til førestillingar om Jomfru Maria, men i jakta på andre gode forklaringar på at loven i det heile teke fekk gjennomslag, ser det ut som vi må vegen om religion for å forstå. I tillegg kan ein jo også tenkje seg at det var reint valflesk for Daniel og co, men så er jo heller ikkje vegen mellom kyrkje og stat så lang lenger heller. Daniel har bytta ut den «lille raude» med den «det nye og det gamle», og kyssar rumpa til alt som kan krype og gå av prestar.


Kardenal Obando y Bravo er ven med Daniel "besaculo"Ortega

Les meir om abortlova i Nicaragua her:

http://www.nytid.no/index.php?sk=&id=4469



9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra innlegg! Så forresten reportajen til Ragnhild fra Nicaragua. Sterke saker, men bra at noen har vett til å sette fokus på denne nye abortloven. Jeg gremmes!

Silje Førland Erdal sa...

Ja, her i Nicaragua prøver vi å forstå kvifor nokon ynskjer å innføre ei slik lov. Det kjennest som om å gå hundre år tilbake i tid.

Johannes Wilm sa...

Jo, men "vi" er jo da en liten akademisk elite (som jeg forøvrig også selv tilhører), mens det i befolkningen selv finnes et stort flertall mot "abort" -- i hvert fall hvis man bruker det ordet.

Jeg synes det blir litegran selvmotsigende når man på den ene side kritiserer Ortega for å være ideologisk motivert og udemokratisk og ikke høre på befolkningen, og når han så gjør det likevel i en sak, så kritiserer man ham for ikke å overhøre befolkningsviljen og for ikke å stå fast nok ideologisk.

Hva er det egentlig dere krever? Opplyst enevelde eller demokrati?

Silje Førland Erdal sa...

Eit opplyst demokrati hadde vore fint:-)
Du har absolutt eit poeng, det er ein liten intelektuell overklasse som sitter og meiner mykje om ting som dei stor massane ikkje har noko oppfatning om. Fleire eg har snakka om veit ikkje ein gong kva terapautisk abort er. Men dei veit kva abort er og her ligg litt av problemet. Kyrkja og styresmaktene skiljer ikkje på dei to begrepa abort og terapautisk abort slik at når folk høyrer at Daniel Ortega er mot abort er det klart at dei fleste støttar han i det. Men dersom han og andre synlege maktpersonar hadde teke seg bryet og gjere greie for skilje mellom dei to begrepa, er eg viss på at mange fleire ville ha kjempa mot lova.

Anonym sa...

I en fungerande demokrati så stämmer det till fullo. i en demokrati där alla religioner får lika mycket stöd och det inte finns en bestämd statsreligion som får mer bidrag än de andra. Ett exempel: Det största problemet med cancersjuka barn i detta land är att föräldrarna inte tar sina barn till kemoterapi eller behandling för att de tror och fått höra i kyrkan att gud kommer hjälpa deras barn att bli friska. Om kyrkan säger åt alla Nicas att hoppa ner från Momotombo så skulle alla (förutom den akademiska eliten)göra detta. Hur många vet vad teurapeutisk abort är för något och vad skulle folk tycka om de inte fick höra den katolska kyrkan säga att abort var en synd?

Johannes Wilm sa...

Jojo, fint nok dere to. Men hvis altså statslederne skal fungere som en slags intelligent førerfigur, en ledestjerne, der han forteller folk hva de skal mene og forklare ting på en måte som får det til å høres bedre ut for abort-forkjemperne, så må dette vel også gjelde i andre områder. Han skal altså fortelle til folekt at den katolske kirken er feil vei. Jeg mener å høre at han fornermet paven allerede en gang, og det var like dårlig likt av samme eliten som det at han til stadighet fornærmer Bush & co.
Dere mener altså at Ortega skal kunnekjøre gjennom hele det leninistiske program til oppbygging av sosialisme, samt gjennomføre landreformer etter DDRs model, fordi han vet best. For å "opplyse" innfører vi altså UdSSRs skolebøker i skolen og innfører obligatorisk eksamen i marxisme-leninisme i preparatoria.

I reliteten er det fire påstander jeg til satdighet hører:

-- Ortega gjør alt som på 80-tallet, og det er forferdelig

-- Ortega har tapt alle prinsippene han hadde på 80-tallet, og det er forferdelig

-- Ortega hører ikke på folkets mening, og oppfører seg som en diktator

-- Ortega hører for mye på folkets mening og retter sin politikk etter det, selv om det er dumt

Det spennende er at kritikken innenfor alle fire felter pleier å komme fra samme person. Selv jeg fanget meg selv i det. VIser vel est av alt at vi har veldig lett for å gå på CIA sin limpinn.

Nei, måten å endre denne lovgivningen på må være gjennom FSLNs interne maktstruktur. Høyresida kan vi glemme, for de er helt på USA-kurs med forbud, MRS er for allerede, så eneste måten å få et flertall på er å få endret flertallet på er å fri til FSLN.

Anonym sa...

Jag håller med, behåll FSLN, men förändra den interna strukturen. Börja med Ortega. Största förändingen med Ortega sedan 80-talet är hans stora mage. Vem vet hur mycket av det nicaraguanska folkets mat och pengar som ligger där inne!

Johannes Wilm sa...

Jeg kan godt sette deg i forbindelse med en rekke FSLN-kadre som nettopp er ved å bygge et nettverk og som mener at ingen noensinne burde gjenvelges til noe som helst -- inkl. Ortega. En ting jeg nesten alltid møter ved intervjuer er at ingen kan gi meg noe tipps om hvem som kunne være neste FSLN president. Det er nok en jobb å få satt igang med det, om ikke blir det kanskje kona hans.

Anonym sa...

ha ha .. göra en Argentina..

Nej, helt ärligt så känner jag inte till någon bättre, men det är ju också på grund av den typen av parti och stat han själv har skapat. det är inte för intet som Ortaga föreslagit att man skall ändra på konstitutionen och låta honom sitta kvar. Han har tryckt tillbaka alla andra möjliga kandidater inom partiet genom åren. Vi skulle kanske kunna låta Chavez ta över ;)